Shaaligraam.

 

Shaalgraam betekent: het huis of die plek waar alle goden in aanwezig zijn. In de Shaaligram verblijven dus alle goden. Heer Vishnu is zelf aanwezig als de Shaaligram shila. Bhagwaan Vishnu heeft de vloek van Vranda geaccepteerd om te laten zien dat een Sati nari hem zeer geliefd is. Vranda was onschuldig, daarom wordt zij vandaag de dag vereerd in de vorm van een Tulsi plant. Wees erg voorzichtig met sati nari’s, laat Vishnu bhagwaan zien aan de mannen op de wereld, anders wordt gij ook een steen. Vishnu bhagwaan zei ook uit pure respect voor Vranda: ik zal nooit voedsel tot mij nemen zonder jou.

 

Twee Shaaligraams mogen niet tegelijk worden vereerd. 4, 6 Shaaligraams mogen wel tegelijk worden vereerd. Een beschadigde Shaaligraam is ook het vereren waard.

 

Een brahmaan hoort een Shaaligraam elke dag te vereren. Een kshatriya en Vaishya mogen de Shaaligraam zonder aan te raken vereren. Vrouwen en shudra’s mogen de Shaaligraam nooit aanraken. Zelfs een brahmaanse vrouw mag de Shaaligraam alleen zonder aan te raken vereren.

 

Degene die sterft in de buurt van de Shaaligraam, zal zeker verlost worden van geboorte en dood (moksha). Ook het drinken van water van de Shaaligraam voordat men sterft, zal zeker leiden tot mukti ( verlossing).

 

U kunt een uitgebreide Shaaligraam puja laten uitvoeren op een geschikte datum. Deze puja zal dan leiden tot:

-      Reinheid van binnen en buiten in u zelf.

-      Meer bhakti voor Vishnu bhagwaan.

-      Vrede in huis en succes bij uw dagelijkse handelingen in het leven.

 

 

Een ware Brahman pandit verkoopt geen Shaligraam.

Hij houdt rekening met de regels zoals hierboven beschreven.