Op deze pagina kunt u elke dag zien welke dharmiek feestdagen aan de orde zijn en hoe ze gevierd moeten worden.   

 

De Panchak en de Moel tijden zijn voor Nederland.

    

 

Zon op: 07.29 uur.          Maan in Leeuw.              Zon onder: 19.34 uur.                                

                                         Zaterdag, 24 september.

                                               

                               Dag energie: negatief voor geldzaken.

 

Wat betekent Maan in Leeuw voor u? Vraag dit gratis via e-mail of telefonisch. Ook kunt u reageren voor een maandhoroscoop September. 

 

Benieuwd wat er voor jou in de sterren staat en wat de dag jou gaat brengen? Vraag naar je daghoroscoop.

 

Wanneer de planeten Jupiter en Venus te dicht bij de zon staan of een samenstand met de zon hebben, is er sprake van een ongunstige periode. Vooral voor trouwerijen en een moeran. Dit heet de Guru en Shukra asta kaal.

 

Beste bezoekers,

 

Indien u geïnspireerd bent en meer wilt weten over de wijsheden die ik schrijf, of zeer uitgebreid dagelijks wijsheid van de dag, dag advies en dag energie op uw eigen e-mail wilt ontvangen, bel dan of meld je aan via e-mail.

 

Wilt u weten of er in uw familie sprake is van een pitri dosha of een andere dosha, 

kies dan drie van de onderstaande getallen.

 

6  1  8

7  5  3

2  9  4

 

Doe dit geconcentreerd. Het mag met uw gedachten of door te kiezen met uw wijsvinger. 

E-mail mij hierna deze getallen samen met uw naam en geboortegegevens. Ik zal u dan vertellen of er sprake is 

van een grote belemmering in uw leven. 

 

 

                                                         

Wijsheid van de dag.

   

 

Degene die zich laat beïnvloeden door anderen zonder uit te gaan van eigen verstand en eigen ervaring, zal nooit ver komen op deze wereld.

 

Een rishi is hij die in het belang van de wereld denkt en handelt. Rigveda, 10/26/5.

    

Een olifant gebonden in touwen, de verduistering van de zon en de armoede van de wijzen, maken het duidelijk dat de kracht van het lot altijd de sterkste is.

     

      

24 september: Maandelijkse Shiva raatrie. Dagdha shastra aadi hatanaam shraaddha.

 

Shiva puja en Pitri puja voor personen die door moord of ongeluk om het leven kwamen.

 

25 september: Einde pieter pakh. Sarwa pitra shraaddha. Nieuwe maan om 23.55 uur.

 

Sarwa Pitri Shraaddham. Einde Pitra paksha.

 

Op deze laatste dag van Pieter pakha wordt aandacht besteed aan alle voorouders. Vandaag shraaddha laten uitvoeren leidt tot zegen van alle voorouders. Personen die niet weten wanneer hun voorouders waren gestorven kunnen op deze dag zeker een shraaddha laten uitvoeren.

 

De pitra paksha valt voor navratri, d.w.z. wanneer uw ouders, grootouders en overgrootouders tevreden zijn, zullen ook alle goden tevreden op u zijn, pitarie priti maa panné priyante sarwa dewtaa. 

 

Degene die niets heeft gedaan voor zijn voorouders tijdens pitra paksha, niet eens water met zwarte sesamzaad gegeven, hoeft in principe ook niets aan de goden te geven tijdens navratri, zij zullen het niet accepteren. Daarom is er eerst sprake van Pitra paksha en dan Devi paksha. 

 

Er zijn eigenlijk 4 navratri's, maar twee worden er uitgebreid gevierd. Voor de zomer en voor de winter is er sprake van navratri, dit is daarom ook een mogelijkheid om met behulp van navratri sadhana veel krachten/energie op te slaan voor een extreem warme periode en een extreem koude periode. Tijdens de navratri periode kunt u ook elke vroege avond een diya aansteken, op een aanvullende manier, dus op de eerste avond 1 diya en op de laatste avond negen diya's. In de Markandeya puraan zegt Devi mata: Degene die mij tijdens navratri met veel bhakti vereerd, zal ik zegenen met een goede levenspartner, rijkdom, gezondheid en vooruitgang.

 

26 september: Begin Shaardiya navratri.

 

Shaardiya navratri. Van 26 september tot 5 oktober is het navratri vrata. 

 

Op 5 oktober overdag wordt de navratri met een uitgebreide puja afgerond.

 

De Durga poedjak, houdt tijdens deze periode een vrata van de eerste tithi (maanfase) tot de negende tithi. Een navratri vrata duurt standaard negen dagen, maar door de tithi berekening kan het ook wel eens 8 dagen of tien dagen zijn. 

 

Tijdens de navratri is er sprake van Shakti sadhana. Het vergaren van krachten. Velen vereren hierdoor de negen gedaanten van Durga mata en anderen vereren de eerste drie dagen Mahakali, daarna Mahalakshmi en de laatste drie dagen Mahasaraswati. 

 

Het lezen of laten lezen van Durga paath is een vereiste tijdens deze periode. Hierdoor kan men een hoop krachten verwerven. 

 

Er wordt voor negen dagen een kalash (ghat sthaapna) neergezet, waar Durga maa dagelijks vereerd zal worden.  Het aanroepen van Durga maa tijdens navratri, de sthaapna en het beeindigen van de navratri moet altijd in de ochtend uren of vroege middag gebeuren. 

 

Het vereren van meisjes van 2 tot 10 jaar is een vereiste bij de navratri vrata. Op de laatste dag wast men de voeten van de meisjes, zet een tika op hun voorhoofd en een bloem op hun hoofd. Hierna krijgen zij zoetigheden om te eten en kleding/cadeau uit respect. Durga mata is in ieder aanwezig, Ya dewi sarwa bhoetesjoe shakti roepén sangsthitaa.....,men gaat dood als zij uit het lichaam gaat. Natuurlijk is de kracht van haar sterker aanwezig in vrouwen, maar het sterkst in de meisjes van bovengenoemde leeftijd, dit omdat zij van nature geestelijk en lichamelijk rein zijn. De Sanatan dharma leert door deze kanya puja de mensheid, vrouwen van jongsaf te respecteren. De meisjes die men gaat vereren moeten kerngezond zijn. 

Door de kanya puja tijdens de navratri vrata, wordt men pas echt gezegend door Aadi shakti djagdamba. 

 

Als men thuis een vrata houdt zonder priester, hoort men wel na de navratri daan te geven aan een geschikte brahmaanse priester en aan minstens 1 meisje en 1 jongen. De jongen heeft op jonge leeftijd veel kracht van Bhairav in zich. 

 

Filosofisch gezien vereerd men de Almachtige God op verschillende manieren binnen de Sanatan dharma. 

 

Let op! Hiermee bedoel ik niet dat men de vrouwen moet gaan geloven die beweren dat Durga mata op hen komt. Zie pagina spoken en geesten. 

 

Tijdens de navratri kunt u ook veel gebruik maken van Durga-, Lakshmi- en Saraswati chalisa. Men kan ook voor de djaap gebruik maken van de mantra: Om Doeng Doerga jaij namah. Eenvoudiger is de mantra: Shree durga devi namah. Tijdens de navratri zou men elke dag in de vroege avond een diya kunnen branden. Deze worden met de dag verhoogd, dus de 1e dag 1 diya, de 2e dag twee en de negende dag dus negen diya's. 

 

 

2 oktober: einde moel om 22.22 uur. Saraswati aawahanam.

 

3 oktober: Saraswati puja, Durga astamie.

Durga astamie.

De gedachte dat een Durga puja alleen maar op een vrijdag en maandag kan plaats vinden is verkeerd. Natuurlijk zijn deze dagen effectief voor een Shakti sadhana, maar met de tithi's en nakshatra's houdt men ook rekening. Astamie en Navmie zijn de maanfasen voor Durga mata. Vandaag (maandag) wordt Durga mata uitgebreid vereerd.

 

4 oktober: Durga navmi puja/einde navratri. Saraswati balidaan.

 

5 oktober: Saraswati visardjanam, Vijayaa dashmi.

 

Widja jaa dashmi.

 

Bhagwaan Shree Raam had ook negen dagen Durga mata vereerd om Ravana te kunnen doden. Vandaag wordt de dood van Ravana, Kumbhakaran en Meghnaad herdacht.

Dit is een groot feest voor de Kshatriya's. Brahmanen vereren vandaag Saraswati en de Kshatriya's vereren hun wapens. In de ochtend tot de vroege middag wordt de navratri vrata afgerond.

Tijdens zonsondergang worden de poppen in de vorm van Ravana, Kumbhakaran en Meghnaad verbrandt.

 

6 oktober: Paap ankoesh 11 vratam. Begin panchak: 04.57 uur.

 

7 oktober: Pradosha vratam.

 

9 oktober: Purnima vratam, volle maan om 22.55 uur. Ko Jaagari vratam, Valmiki jayanti, begin moel om 12.50 uur.

 

Kodjaagar vrata. 

 

Op deze volle maan avond kijkt Mahalakshmi wie er wakker blijft. Degene die wakker blijft wordt gezegend met rijkdom. Men vereerd de god Indra en Mahalakshmi. Rondom middernacht is de volle maan vandaag extra heilig. Men steekt een hoop diya's in de avond aan.

De volgende ochtend (na een bad) wordt dewraadj Indra vereerd en men geeft de brahmanen kheer om te eten en een gouden, of geel koperen diya daan.

Degene die op deze dag Lakshmi mata vereerd en de Shree sukta en Lakshmi stotra laat lezen door een brahmaan, daarna ook een havan laat uitvoeren met lotuszaad, rozijnen en kheer samen met de havan samagri, zal van de zwaarste vorm van armoede worden verlost.

Men gelooft dat in het maanlicht van deze avond/nacht amrata aanwezig zal zijn. Rondom middernacht offert men bhagwaan Vishnu kheer van koeiemelk. Deze kheer (mitha bhaat) wordt daarna in het maanlicht gezet. De volgende ochtend eet men de kheer op. Hierdoor kan men verlost worden van alle soorten ziekten. Ook de maan wordt vereerd met dhaar en puja.

Degene die in een glazen kom ghee met goud daan geeft aan de brahmaan, zal worden gezegend met enorm veel kracht en uitstraling.

Bhagwaan Krishna deed ook raaslila op deze nacht. Dit maakt deze avond en nacht feestelijker.

 

 

10 oktober: einde panchak om 12.31 uur. Begin heilige maand Kartik. 

 

Kartik maas (de maand Kartik).

 

Wanneer de zon voor zes maanden in het noordoosten opkomt wordt dit Uttaraayan kaal genoemd. Wanneer hij voor zes maanden in het zuidoosten opkomt wordt dat Dakshinaayan kaal genoemd. 

 

Vishnu bhagwaan ''slaapt'' voor vier maanden en wordt dan weer ''wakker''. 

 

Als de zon in het sterrenbeeld Kreeft komt begint de Dakshinaayan kaal. In deze zelfde periode zit ook de chaturmasya (vier maanden) van heer Vishnu.

 

De maande Kartik valt precies in deze periode.

 

Omdat de demonische (Aasoerie) energie tijdens deze periode sterk overheersend is, wordt er in de shastra's geadviseerd om juist dan veel puja's en vrata's uit te voeren. Hiermee beschermt men zichzelf dan van de heersende negativiteit en versterkt tegelijkertijd de positieve energie.

 

In de Skanda- en Padma puraan staat geschreven dat Kartik maas de heiligste maand is.

 

Alle vier de levensdoelen (dharma, artha, kaam en moksha) kan men krijgen m.b.v. Kartik maas.

 

Elk mens op deze wereld wil rust, vrede, vooruitgang en gelukzaligheid. Niemand wil dat hij zelf of zijn familie ellende over zich heen krijgt.

 

De heilige shastra's vertellen dat de maand Kartik deze mogelijkheid volledig biedt aan de mensheid.

 

Elke praatah snaan (ochtendbad), vrata (vasten), puja en yagya worden zeer sterk beloond.

 

Er wordt geadviseerd om deze hele maand elke dag een diya te branden. Ook het planten en vereren van de Tulsi plant wordt sterk aanbevolen.

Als derde wordt er ook verteld (in de heilige geschriften) om deze hele maand op de grond te slapen.

Als vierde wordt geadviseerd om zo rein, zo kuis (Brahmacharya) mogelijk te zijn.

Het eten van Urad, Moenga, Masoer, Chana, Loukie, wortel, Aubergine en Matar wordt afgeraden. Zij belemmeren het houden van een vrata omdat ze net als  vlees, vis en eieren lust opwekkend zijn. De laatste drie hebben ook een zeer negatief effect op de geest.

 

Vishnu kirtan, bhajan en djaap is de voornaamste plicht in deze maand. Het lezen of laten lezen uit de Bhagvadgeeta, Shree mad Bhagwat en de Ramcharitmanas is dagelijks het geval.

 

Degene die de hele maand Kartik bhagwaan Vishnu dagelijks vereerd op bovengenoemde wijze zal een zegen ontvangen die gelijk is aan het doen van alle Tirtha yatra's (bedevaart- en heilige plaatsen bezoeken). 

 

De onderstaande religieuze feesten vallen allemaal in de maand kartik.

 

- Karva choutha

- Govatsa dwadashie

- Dhan teras

- Narak chaturdashie

- Dipavali

- Govardhan puja

- Yam dwitiya

- Surya sjasthi

- Gopa astamie

- Akshaya navmie

- Tulsi vivah

- Vaikuntha chaturdashi

- Bhisma panchak vrata

- Kartik purnima

 

11 oktober: einde moel om 12.46 uur.

 

13 oktober: Chaturthi vratam.

 

17 oktober: Ahooie astamie. 

 

19 oktober: begin moel om 04.31 uur.

 

21 oktober: einde moel om 08.57 uur. Ramaa 11 vratam.

 

22 oktober: Go vatsa dwadashi.

 

Go vatsa dwadashie vrata: Gou mata wordt met veel bhakti aanbeden. Men eet vandaag geen melkproducten en ook niet wat in olie is klaargemaakt.

In de namidd

ag worden de koeien met hun kalfjes vereerd met de mantra die in de Rigveda staat.

Zij krijgen ook voedsel en arghya (dhaar).

De puja wordt uitgevoerd met kum kum, chandan, bloemen (rood, wit en geel), rijstkorrels, diya, wierook en mala's.

Met onderstaande mantra buigt (pranaam) men voor Gou mata:

 

SARWA DEW MAYÉ DEVI SARWA DEWAIR ALANG KRATÉ, MATAR MAM ABHI LASJITAM SAPHALAM KOEROE NANDINI.

 

Door het houden van deze vrata wordt men gezegend met alle geluk en zal men na de dood verblijven in Gou lok.

 

Vele vrouwen houden deze vrata ook voor bescherming van hun kinderen of om kinderen te krijgen.

 

U kunt ook een beeld van de koe aanbidden.

 

23 oktober: Yam diep daan, Dhanvantari jayanti, maandelijkse shiva raatrie.

 

Dhan trayodashie parva, Yama diep daanam.

 

Bhagwaan Dhanvantari wordt vereerd. Ayurvedische medicijnen worden gegeven aan patiënten.

In de pradosja kaal (net na zonsondergang, tot anderhalf uur) wordt een aarde diya met sesamolie voor de god Yama gebrandt. 

 

Op deze dag schaft men nieuwe kleren en borden (zilveren) aan.

 

De mantra voor het aansteken van de Yama diya is: Om Mratyoena paash dandaa bhyaam kalén shyaam ya sah, trayodashyaam diep danaat surjah priytaam mam.

 

De schoonmaak van het huis begint en men geeft als het kan tijdelijk geen geld meer uit. (Daan aan heilige brahmanen en serieuze scholieren vallen hierbuiten).

Veel mannen kopen voor hun vrouwen ook sieraden, en offeren deze eerst op Divali aan Mahalakshmi mata, en geven ze dan aan hun vrouw. Voor kinderen worden er lekkernijen en schrijfgerei gekocht. (Soms ook passende speelgoed).

In de avond is er een kleine Lakshmi puja.

 

24 oktober: Narak/roep chaturdashi, Divali, Shree Mahalakshmi puja.

 

In de vroege ochtend weer een speciale Snaan. Dan in de vroege middag Pitri puja. 

In de vroege avond (pradosja kaal) is het DIVALI.

Malakshmi wordt met Mahaganpati en Mahasaraswati vereerd. Ook is er een puja met Indra en Vishnu.

 

Handelaren hebben een speciale puja en ook de god Kuber wordt vereerd. Voor kinderen die goed willen studeren is er ook een Kalam puja. Voor een optimaal effect zou u 6 choumoekha's en 26 ek moekha diya's moeten branden. Het aantal diya's wat men kan aansteken zijn:

- 8

- 11

- 21

- 32

De diya's die bij de beelden van Mahalakshmi en Ganesha blijven moeten van ghee zijn. De diya's in heel het huis verder, moeten van olie zijn. Ook de diya bij de Tulsi plant en bij andere goden moeten van ghee zijn.

Op de dag van Divali moet men vasten. Kleine kinderen, ouderen, patiënten en zwangere vrouwen mogen wat eten.

Als de diya's zijn aangestoken, mag iedereen eten.

De meest gangbare mantra voor het aansteken van de diya is: Om Lakshmi karo toe kalyaanam aarogyam soekh sampadaam, mam shatru winaashaay diep dyotir namostoeté.

De mantra voor het aansteken van de Yam diep is: Om mratyoena paash dandabhyaam kalen shyaam ya sah,

amaawasyaam diep danaat surjah priytaam mam.

Deze diya van aarde en olie wordt op een hoopje rijstkorrels gezet en buiten naar het zuiden gericht, aangestoken. Indien i.v.m. het slechte weer de diya uit zou kunnen gaan, dan kunt u het bij de deur zetten met de battie gericht naar het zuiden.

Deze diya wordt in naam van yamraadj aangestoken, zodat er niemand in de familie vroegtijdig, door ongelukken om het leven komt. Deze yam diya zou men drie dagen moeten aansteken.

 

Belangrijke mededeling:

Vrouwen die tijdens het Diwali feest onrein zijn (menstruatie), mogen geen diya's aansteken.

Ook alle andere dharmiek handelingen mogen niet worden uitgevoerd door hen. Zij mogen alleen maansiek puja doen, dus alleen in hun geest, man mandier. Bidden tot Lakshmi mata in hun geest met diya's wordt dan aangeraden. Maansiek puja mag altijd worden gedaan. Het is de hoogste vorm van vereren.

Ook de naam djaap is toegestaan. Zij moeten verder afstand houden. 

 

 

25 oktober: nieuwe maan/amavasya om 12.49 uur. Gedeeltelijke zonsverduistering 12.04 uur.

 

Zie voor zonsverduistering, pagina zon- en maansverduisteringen.

 

26 oktober: Go vardhan puja. Bhai does/Yama dvitiya.

 

Bhai Doej, Yama dvitiya.

Bhaiyya doedja. Een ware feest voor broer en zus. Er is sprake van een Yamuna Snaan. Op deze dag moet een broer bij zijn zus gaan eten. Het voedsel moet door de zus zelf zijn gemaakt. Het eten gebeurt in de middag uren. Allebei zullen ze hierdoor gezegend worden door Yamraadj en Yamuna. De broer krijgt een tika van de zus en geeft haar wat geld en een geschenk.  

 

Dit is een echte broer en zus feest. Raksha bandhan werd veel later een broer/zus feest. 

 

Er is vandaag nog diepdaan (diya's aansteken) om het Divali feest af te ronden

 

28 oktober: begin moel om 07.11 uur.

 

30 oktober: einde moel om 03.55 uur.  Begin wintertijd om 03.00 uur.