Moel is een ongunstige tijdstip of -dag waar een kind op geboren wordt.

 

Er zijn elke maand zes dagen die door de maanstand worden bepaald. Deze zes dagen vallen niet elk maand op dezelfde dag. Dit is geheel afhankelijk van de maanstand.

 

Op deze ongunstige dagen geboren worden heeft te maken met slechte karma van vorige levens of leven. Zowel van het kind als van de ouders. 

 

In een Moel geboren kind is vaak ongunstig voor zichzelf, voor de ouders of broers en zussen. Soms kan de Moel zelfs een negatief effect hebben op een familielid. 

 

Om dit alles weg te werken wordt een Moelshanti puja geadviseerd. Dit mag op de 12e dag na de geboorte of na een maanmaand, wanneer de maan weer in de geboortester van het kind staat.

Bij een moelshanti puja is een uitgebreide bad, een uitgebreide puja, weghalen van de negatieve schaduw en weer een bad, een noodzaak.

Het kaalscheren van het kind wordt in geen enkel heilig boek geadviseerd.

Dit gebeurt bij de tjoera karan of moendan sanskaar, aangezien dit weer een heel gunstig gebeuren is. De moeran moet gegarandeerd na zeven maanden pas worden uitgevoerd. Oneven voor jongens en even voor meisjes. 8,9 maanden of zelfs een jaar later.

 

Moel kan ook wel minder ongunstig zijn. Toch wordt een shanti puja dan wel geadviseerd.

 

Geboren in moel is tot het 12e levensjaar gevaarlijk. Hierna hoeft er geen Moel shanti meer worden uitgevoerd. Omdat het kind dan buiten gevaar is, kan het juist nu vanwege de Moel heel ver komen in het leven.

 

Beste bezoekers, 

Laat nooit zogenaamde Moel shanti's voor volwassenen of personen ouder dan 12 jaar uitvoeren.

 

 

Kaalscheren bij Moelshantie?

 

Kaalscheren van een kind gebeurt bij een tjoeran karan-, moendan- en Upnayan (djaneoe) sanskaar. Ook bij het overlijden van een naaste familielid is er sprake van kaalscheren. In sommige shastra's wordt kaalscheren ook geadviseerd als een straf.

 

Wanneer een kind in een ongunstige nakshatra (ster) wordt geboren, kan hij/zij negatieve energie verspreiden voor de ouders, broer, zussen en naaste familie leden. Om dit te voorkomen wordt een Moelshantie geadviseerd.

Moelshantie vindt in hetzelfde ster plaats waar het kind in is geboren.

Dit is vanwege het gebruik van een maankalender over ongeveer 27 of 28,5 dagen.

 

Een hoofd hoort kaalgeschoren te worden wanneer de schedel is volhard. Bij een kind is dit op z'n minst na zes maanden het geval. In de shastra's wordt ook geadviseerd om kaal te scheren op de eerste of derde jaar. Wilt u het snel, dan mag het ook op de negende of elfde maand. Bij dochters kan men op de achtste of 10e maand kaalscheren. Ook in het 2e levensjaar kan men een dochter kaalscheren.

 

Een kind kaalscheren die nog niet eens een maand oud is vind ik eigenlijk een beetje kindermishandeling.

 

De Moelshantie moet goed uitgevoerd worden. Wat een grote rol speelt bij een Moelshantie is het baden met 27 soorten bladeren, 7 soorten daal, een uitgebreide puja met 5 kalash en chaya daan.

 

Ook zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de sanskaars die voor het moendan zijn geadviseerd.

 

Kaalscheren bij een Moelshantie wordt niet geadviseerd.

 

 

Uit het boek: Sanatan Dharma prachaar.