Moel is een ongunstige tijdstip of -dag waar een kind op geboren wordt.

 

Er zijn elke maand zes dagen die door de maanstand worden bepaald. Deze zes dagen vallen niet elk maand op dezelfde dag. Dit is geheel afhankelijk van de maanstand.

 

Op deze ongunstige dagen geboren worden heeft te maken met slechte karma van vorige levens of leven. Zowel van het kind als van de ouders. 

 

In een Moel geboren kind is vaak ongunstig voor zichzelf, voor de ouders of broers en zussen. Soms kan de Moel zelfs een negatief effect hebben op een familielid. 

 

Om dit alles weg te werken wordt een Moelshanti puja geadviseerd. Dit mag op de 12e dag na de geboorte of na een maanmaand, wanneer de maan weer in de geboortester van het kind staat.

Bij een moelshanti puja is een uitgebreide bad, een uitgebreide puja, weghalen van de negatieve schaduw en weer een bad, een noodzaak.

Het kaalscheren van het kind wordt in geen enkel heilig boek geadviseerd.

Dit gebeurt bij de tjoera karan of moendan sanskaar, aangezien dit weer een heel gunstig gebeuren is. De moeran moet gegarandeerd na zeven maanden pas worden uitgevoerd. Oneven voor jongens en even voor meisjes. 8,9 maanden of zelfs een jaar later.

 

Tjoerakaran wil zeggen: maak een staart/tjoerkie op het fontanel. Dit geldt voor jongens. 

Toch worden ook door vele shastra's geadviseerd een tjoerkie of geheel kaal scheren uit te voeren op basis van je afstammeling/gotra.

 

Moel kan ook wel minder ongunstig zijn. Toch wordt een shanti puja dan wel geadviseerd.

 

Geboren in moel is tot het 12e levensjaar gevaarlijk. Hierna hoeft er geen Moel shanti meer worden uitgevoerd. Omdat het kind dan buiten gevaar is, kan het juist nu vanwege de Moel heel ver komen in het leven.

 

Beste bezoekers, 

Laat nooit zogenaamde Moel shanti's voor volwassenen of personen ouder dan 12 jaar uitvoeren.

 

 

Voordat de Tjoerakaran sanskaar (moeran) wordt uitgevoerd, is er weer sprake van een puja en een havan. 

 

Er zijn figuren die dit overslaan. Dit is geheel in strijd met de regels van de dharma.

 

Ook wat pas is ingeburgerd (het knippen van het haar met de Gayatri mantra, en dan scheren) heeft geen enkele waarde. 

  

Deze sanskaar is vooral bedoeld om lichaam en geest te reinigen. Het onreine haar wordt verwijderd zodat negatieve krachten niet meer makkelijk het kind lastig kunnen vallen. 

Dit haar wordt tijdens het knippen met kusha gras opgevangen. De heilige kusha beschermt het kind en laat de slechte energie van het haar niet verspreiden.

 

Het effect van de reiniging is dat het kind zich makkelijker aangetrokken zal voelen tot het goede en deze ook snel zal kunnen begrijpen.

 

Maar wat gebeurt er na de sanskaar? De zondige levensstijl wordt sterk doorgezet. Hierdoor breekt een hoop van het effect van het goede van deze sanskaar. Met andere woorden, wat je had moeten krijgen met het uitvoeren van een moeran, is dan vaak niet het geval. De kans om dit te laten groeien wordt belemmerd door een adharmiek levensstijl. 

 

Het leven wordt verlengd van de mens als hij/zij in opdracht van de shastra’s regelmatig zijn nagels knipt en ook zijn haar. 

Hier is de datum en tijdstip wel belangrijk bij. 

 

Zodra het haar van de moederbuik wordt verwijderd verandert het kind en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling gaan dan heel soepel. 

 

Nogmaals, sanskaars ondersteunen de mens om makkelijker het goede te kunnen ontvangen.

 

Een ieder en ook een ander volk wat dit allemaal niet heeft en dus ook niet ondergaat, zal ook leven en kan ook (op basis van daden uit het vorige leven) een goed mens zijn. Maar nooit zo effectief als degene die zijn goede karma meeneemt van een vorig leven en ook nog een moendan sanskaar ondergaat.

 

Het doel is vooral reiniging en het bevorderen van een lang en gezond leven.

 

Dit kan echt alleen als je het uitvoert volgens de regels van de shastra’s. 

Beste lezers, laat het schedel van het kind dus volgroeien en hard worden. Voer dan de moeran sanskaar uit. Doe het a.u.b. na zeven maanden of langer.

 

Scheren doet een kapper. Oprapen is voor de moeder. Tijdens het knippen legt de vader elk haar samen met kusha op de mest van een koe of een stier. Omdat dat hier niet zo makkelijk gaat maakt men gebruik van deeg. 

 

Al het haar wat wordt geschoren zet de moeder samen met melk en room op het mest. Deze worden laten begraven aan de oever van een rivier of een vijver. 

   

Laat uw kind alleen maar zegenen door heilige geleerde Brahmanen. 

 

 

 Kaalscheren bij Moelshantie?

 

Kaalscheren van een kind gebeurt bij een tjoeran karan/moendan sanskaar en Upnayan (djaneoe) sanskaar. Ook bij het overlijden van een naaste familie lid is er sprake van kaalscheren. In sommige shastra's wordt kaalscheren ook geadviseerd als een straf.

 

Indien iemand wil komen in het Hindoegeloof, is er sprake van een reinigingsritueel waarin eerst wordt kaalgeschoren.

 

Wanneer een kind in een ongunstige nakshatra (ster) wordt geboren, kan hij/zij negatieve energie verspreiden voor de ouders, broer, zussen en naaste familie leden. Om dit te voorkomen wordt een Moelshantie geadviseerd.

Moelshantie vindt in hetzelfde ster plaats waar het kind in is geboren.

Dit is vanwege het gebruik van een maankalender over ongeveer 27 of 28,5 dagen.

 

Een hoofd hoort kaalgeschoren te worden wanneer de schedel is volhard. Bij een kind is dit op z'n minst na zeven maanden het geval. In de shastra's wordt ook geadviseerd om kaal te scheren op de eerste of derde jaar. Wilt u het snel, dan mag het ook op de negende of elfde maand. Bij dochters kan men op de achtste of 10e maand kaalscheren. Ook in het 2e levensjaar kan men een dochter kaalscheren.

 

Een kind kaalscheren die nog niet eens een maand oud is vind ik eigenlijk pure kindermishandeling.

 

De Moelshantie moet goed uitgevoerd worden. Wat een grote rol speelt bij een Moelshantie is het baden met 27 soorten bladeren, 7 soorten daal, een uitgebreide puja met 5 kalash en chaya daan.

 

Ook zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de sanskaars die voor het moendan zijn geadviseerd.

 

Kaalscheren bij een Moelshantie wordt niet geadviseerd.

 

Uit het boek Sanatan Dharma prachaar.