Prasaad/parshaad.

 

Prasaad is een noodzaak bij een puja, yagya of shanti karma. De Satyanarayana katha uit de Skanda - en Bhavisya puraan vertellen duidelijk hoe heilig prasaad is en hoe schoon het gemaakt moet worden.

In de heilige geschriften staan duidelijk de ingrediënten waar prasaad uit moet bestaan.

 

Deze ingrediënten zijn:

- Suiker

- Ghee

- Tarwemeel/-bloem

- Melk

- Eventueel rozijnen

- Amandelen

- Walnoten

 

Aangezien ook heel vroeger prasaad werd geofferd, werden deze bestanddelen geheel uit de natuur gehaald.

Volgens de huidige wetenschappelijke onderzoeken is de standaard verkrijgbare witte suiker de belangrijkste factor die niet alleen obesitas veroorzaakt maar ook chronische en dodelijke ziektes. Een zekere dokter Mercola zegt: 

Er bestaat echt geen twijfel meer over dat suiker inderdaad giftig is voor uw lichaam, en het is nog maar een kwestie van tijd voordat algemeen geaccepteerd zal worden dat suiker een oorzakelijke factor is van de meeste soorten kanker, net zoals we accepteren dat roken en alcoholmisbruik de directe oorzaken zijn van resp. longkanker en van levercirrose.

 

Volgens onderzoeken zou de staat miljoenen kunnen besparen als men de consumptie van suiker zou verminderen. Er is verder geconstateerd dat abnormale hoge suikerconsumptie leidt tot hogere ziektecijfers.

 

Veel gelovigen staan ook niet stil bij het maken van de panchamrit waar ook honing en suiker in wordt gedaan. De geofferde vruchten bestaan ook voor een gedeelte uit suiker. 

Verder komt het vaak voor dat men frisdranken uitdeelt na een puja/katha. Deze frisdranken bestaan uit een enorme hoeveelheid suiker. Biologische vruchtensap is een veel beter idee.

 

Nog wat feiten:

· Fructose leidt snel tot gewichtstoename en het uitdijen van de buik (“bierbuik”), tot een verlaagde HDL, (“het goede cholesterol/vertaler”), en tot een verhoogde LDL, (“het slechte cholesterol/vertaler”), voorts tot verhoogde triglycerides, hogere bloedsuikerspiegel, en hoge bloeddruk, oftewel tot een klassiek syndroom van het metabolisme. 

· Fructose metabolisme lijkt sterk op ethanol metabolisme, dat vele giftige effecten met zich meebrengt, inclusief NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease).

Volgens de onderzoekers: het is zonneklaar dat, als u kanker wilt vermijden, of als u op dit moment een kankerbehandeling ondergaat, u absoluut ALLE vormen van suiker moet vermijden.

 

Het fruit wat geofferd wordt is meestal bespoten/bewerkt.

In mijn ogen is het een pure noodzaak dat de bestanddelen van prasaad van biologische (zo natuurlijk mogelijk) oorsprong moeten zijn. Hierbij moet men de ghee niet vergeten.

Er zijn mensen die vegetarische ghee gebruiken. Dit is absoluut niet toegestaan. Ghee moet gewonnen zijn uit koeiemelk. De koe is de basis van het Hindoeïsme.

Het melk van koeien die op een natuurlijke manier leven en ''rein'' gras eten is op zich al een nectar/amrit.

 

Verder moet men ook in de gaten houden of de puja artikelen wel echt uit de natuur zijn. Denk hierbij aan sandelhout poeder en sindoer (mineraal). Kleurstoffen zijn kankerverwekkend.

 

Het meelaten branden van aluminium folie in de havan kunda is fout. Aluminium folie, keukenrol papier in het water gooien is een belediging van de watergod Varun.

 

Velen houden ook geen rekening van waar ze op horen te zitten.

 

De bestanddelen van prasaad zouden volledig biologisch moeten zijn. Ook de vruchten kan men liever van een natuurwinkel kopen.

Bij het maken van prasaad moet men rekening houden met de aura van de makers en met de familieband. Zeer rein en met heel veel Goddelijke liefde moet prasaad gemaakt worden. Het beledigen, weigeren en laten vallen van prasaad leidt tot zeer grote problemen.

 

Aan de kinderen zou men moeten leren dat prasaad geen lekkernij is maar iets wat geofferd is aan bhagwaan, en men eet om zijn lichaam en geest te reinigen en om een zegen te krijgen. 

De hoeveelheid prasaad wat men krijgt is veels te veel. Een eetlepel zou op zich voldoende moeten zijn.

 

Het Hindoeïsme is een geloof dat erg veel respect heeft voor de natuur.