Yagya heeft een drievoudige betekenis: verering van deva's (deva-pujan), eenheid (sangatikaran) en liefdadigheid (daan).  

Yagya's zijn er in verschillende soorten.

Ze zijn gebaseerd op wensen en klachten van personen.

De yagya's die in de vorige tijdperken werden uitgevoerd kunnen natuurlijk niet in dit tijdperk worden uitgevoerd.

Toch is het wel zo dat er geadviseerd wordt om uitgebreide Puja's uit te voeren in het huidige tijdperk.

In deze Kaliyuga wordt een uitgebreide puja een yagya genoemd.

Belangrijk is het wel dat in deze yagya's en puja's veel bhajans, kirtans en naam djaap een feit is.

Voorbeelden van yagya's: 

- Voor het krijgen van kinderen: Baal Gopaal yagya met Shasti Devi Upasna.

- Voor succes op financieel gebied en zaken doen: Mahalakshmi puja met Shree yantra en Kanak dhara yantra.

- Voor ongeneeslijke ziekten: Mahamrtunjaij yagya.

- Last van vijanden: Mahakali en Hanuman puja.

Verder kunt u ook naar wens een Navratri puja, Pitra paksha puja, Ramnavmi, Krishna djanma ashtmi, Dipavali, Akhshay navmi, Akshay tritiya, Hanuman jayanti, Mahashivratri, Satyanarayana puja, Djanma dien puja, Grah shanti, Moel shanti, Panchak shanti, Kaal sarpa yoga shanti, Mangal dosha shanti en de 16 sanskaars laten uitvoeren.

Er zijn ook yagya's voor privé zaken.

Yagya is een grote vorm van Puja. Puja is dus een kleinere vorm van verering. De hoeveelheid van de mantra's is veel groter in Yagya's.

Verschillende soorten Puja's:

Puja's voor de gezondheid: Mahamrtunjay puja.

Puja's voor rijkdom:

Ganesh puja, Mahalakshmi puja, Lakshmi Narayana puja, Kuber puja.

Puja's voor bescherming: Shree Sudarshan puja, Mahakali puja, Pancha mukhi Hanuman Puja.

Puja's voor kinderen: Shree Shiva puja, Shasthi devi puja, santaan gopaal puja.

Puja's voor huwelijkse zegen:

Uma Maheshwar puja, Mangalik puja

Puja's voor aparte grah shanti:

1. Surya puja

2. Chandra puja

3. Mangal puja

4. Boedha Puja

5. Brihaspati puja

6. Shukra puja

7. Shani puja

8. Rahu puja

9. Ketu  puja

10. Navgraha puja   

Indien u last heeft van zwarte magie of u wordt lastig gevallen door spoken, geesten, natuurgeesten dan zijn er ook zeer krachtige yagya's en soorten sjraadh om u hiervan te verlossen.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat uw offers in een yagya alleen maar worden geaccepteerd wanneer u afstand doet van uw bewuste slechte daden. Verder moet u sterk gemotiveerd zijn om zoveel mogelijk goed te leven.

Gezonde mensen moeten bereid zijn om te kunnen vasten(vrata).      
Vasten staat bekend als een middel om het lichaam te reinigen en zelfdiscipline te bevorderen. Mensen die aan yoga, Yagya’s en Puja’s doen vasten vooral om lichaam en geest te leren beheersen. Volgens de Ayurveda kan je m.b.v. het vasten ook je lichaam jonger maken. Veel van onze energie gaat naar het spijsverteringsproces. Door dit tot rust te brengen komt deze energie die we dan niet gebruiken vrij voor geestelijke ontwikkeling en zelfgenezing. Een dieet is niet hetzelfde als vasten  
Veel mensen proberen een paar dagen in de week zo rein mogelijk te leven. Hierbij is dan ook aangeraden om veel te bidden en te mediteren. Niet alleen een dhaar offeren en geen vlees eten. Het is beter om zo een dag helemaal met god bezig te zijn.

 
Volgens de Shastras is het heel goed om op elke ekadashi te vasten. Dit is de elfde dag na nieuwe maan en de elfde dag na volle maan. Op ekadashi mag er ook geen rijst worden gegeten. Vasten is dus (zoals ik al schreef) ook bedoelt om je geest te beheersen. De maan heeft een heel erg sterk effect op de geest van de mens. Witte rijst is een voedsel wat een sterke band heeft met de maan. Op ekadashi is het effect van de maan heel sterk, wanneer je dan ook nog eens witte rijst gaat eten dan wordt beheersen van je geest een bijna onmogelijke taak.

 
Voor patiënten, zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen zijn er geen strenge regels voor het houden van een vrata. Vlees, vis en eieren zijn wel verboden.

 
Er zijn vrata’s die voor iedereen zijn bedoeld en ook vrata’s die niet voor iedereen zijn bedoeld.  
Bij het vasten moet je je zelf niet kwellen. Ga iets aan wat je aankunt en ervaar het als iets prettigs. Je kunt natuurlijk ook alleen op water leven die dag. Ook met het stoppen van vlees, vis en eieren moet je niet te haastig te werk gaan. Informeer via een (Ayurvedische) arts of je guru wat je wel moet eten om niet te korten te krijgen in je lichaam. 
 

Uw karma is uw vriend en ook uw vijand.

Het is een zeer goed bekend feit dat wij mensen bij elk probleem zoeken naar een superieure macht of een kracht om ons te helpen.

Wat kan een betere oplossing zijn dan de Almachtige.

Hulp vragen aan God om problemen weg te werken is de beste oplossing. Voor grote problemen is een yagya een noodzaak. Voor kleine problemen kan een kleine Puja of uw dagelijkse gebeden en een rein leven al de oplossing zijn.

Voor het wegwerken van onze problemen vragen we de goddelijke zegeningen, om ons te redden van de naderende problemen door middel van yagya's.

Wat is een Puja? Puja is de handeling van het tonen van geloof en respect voor een godheid. Door aanroepingen, gebeden, liederen en rituelen komt er een spirituele verbinding met het goddelijke tot stand.

Dit contact wordt makkelijker als er gebruik wordt gemaakt van een murti, (beeld van een godheid) of een ''foto''.

Het is een bekend feit dat het hele universum, samen met al haar planeten zijn gecreëerd door de opperste macht (God) en dus is het ook mogelijk om je lijden te verminderen als gevolg van de ongunstige stand van de planeten door middel van het laten uitvoeren van de nodige Puja.

Voordelen van een Puja:

Er zijn verschillende ongunstige krachten die onze vrede en geluk bedreigen. Deze ongunstige krachten kunnen worden weggenomen met behulp van een Puja.

Als een persoon vooruit wil gaan op het spirituele pad kan hij puja's laten doen die hem enorm helpen dit doel (het verwerven van spirituele voorspoed) te bereiken.

Een Puja is ook een noodzaak als men besluit om een nieuwe onderneming te starten, of bij de bouw van een bedrijf, bij inrichting of opening van een bedrijf of voor een aantal belangrijke gebeurtenissen zoals een reis, examens of een huwelijk.

Puja kan ook uitgevoerd worden om positieve vibraties in het huis te creëren, zodat het leven van de bewoners vreedzaam en zonder problemen verloopt.

Een puja kan ook uitgevoerd worden om een positieve sfeer te creëren in het kantoor, zodat het bedrijf vlot loopt.

Puja is een noodzaak als een pas getrouwd stel alle zegeningen van de goden voor een gelukkig en een succesvol huwelijk willen.

Puja is ook bijzonder nuttig wanneer men last heeft van een ernstige aandoening van welke aard dan ook. Het is zelfs mogelijk dat men kan genezen d.m.v. een yagya.

Kortom, wanneer we iets nieuws willen doen moeten we zoeken naar zegeningen van de Almachtige. Door het laten uitvoeren van Puja voldoet men hier aan.

Puja is een brug tussen de aanbidder en de godheid. Het vergemakkelijkt stroom van liefde en energie in beide richtingen. Deze energie zuivert niet alleen uw geest, maar ook  uw lichaam.

Dus zowel de godheid (deva of devi) en de aanbidder profiteren van Puja.

Een normale dagelijkse Puja kan door iedereen op een ''eigen manier'' worden gedaan, maar voor het uitvoeren van specifieke puja's en yagya's is het zeer noodzakelijk dat al deze puja's/yagya's uitgevoerd worden door geleerde Brahmanen om goede voordelen te krijgen. Het is heel belangrijk dat het op een goede manier wordt uitgevoerd.

Er wordt gezegd dat toen Heer Brahma ( de schepper onder de drie eenheid ) de mens had geschapen, hij  ook YAGYA voor het levensonderhoud van de mens en zijn verwezenlijking van geestelijke verlangens er bij maakte.

Het doel van alle yagya's is de welvaart/welzijn voor alle levende wezens en de bescherming van het milieu. De Zon wordt beschouwd als de belangrijkste bron van energievoorziening, en het vuur wordt beschouwd als een representatie van de zonne-energie .

Hoe wordt een yagya uitgevoerd? Elke yagya moet worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de  heilige geschriften. Deze zijn de Veda's, Purana's, Upnishad etc.

Het is niet mogelijk voor een leek om yagya's uit te voeren volgens de regels in deze heilige boeken.

Daarom is het altijd beter om ze uit te laten voeren via ervaren Brahmaanse Purohits die goed vertrouwd zijn met alle procedures en rituelen. 

DYOTISH RAHASYAM biedt deze diensten tegen zeer redelijke en betaalbare prijzen.

Ik zelf zal al deze puja's voor u uitvoeren en indien het m.b.v. de Almachtige lukt om een puja netjes af te ronden dan is succes GEGARANDEERD!!!    

De Yagyopawit sanskaar van de pandit. 

Hij was hier samen met zijn broers. 

Pandit zit helemaal rechts met zijn handen gevouwen als vijfde persoon.

 

Bijzonder is dat de jongens niet helemaal kaal waren. Dit gebeurde na de Keshanta sanskaar en voor de Samaawartan sanskaar.